Kinesiska Nyåret i Singapore

Kinesiska nyåret 2013

Spring Festival, Chinese Lunar New Year eller som vi vanligtvis kallar högtiden det Kinesiska nyåret. Kinesiska nyåret är den största och viktigaste årliga festivalen som firas av folket i Kina och kinesiska ättlingar runt om i världen. Kinesiska nyåret är baserad på den kinesiska kalendern. Firandet börjar den första dagen i den första månaden i den kinesiska kalendern och slutar med Lantern Festival som är den 15: e dagen i den första månaden. Den första dagen av kinesiska nyåret 2013 firas söndagen den 10 februari och festivalen kommer att pågå till söndagen den 24 februari.

Kinesisk Zodiac

Detta är kopplat till Kinesisk Zodiac som innebär att varje Kinesisk kalenderår tilldelas ett djur.  Dessa djur är hela tiden samma men den Kinesiska Zodiacen är baserad på en 12-årscykel med ett djur för varje år. När firandet övergår från 2012 som är Drakens år till 2013 blir det istället Ormens år som ska firas in. Det är ett mycket populärt system som används i många asiatiska länder, däribland Kina, Singapore, Hong Kong, Taiwan, Korea och Japan. Är ni nyfikna på vilket djur ni tillhör kan ni följa listan här nedan där jag har staplat upp de olika åren beroende på vilket djur de tillhör.

Råtta 1936 1948 1960 1972 1984 1996 2008
Buffel 1937 1949 1961 1973 1985 1997 2009
Tiger 1938 1950 1962 1974 1986 1998 2010
Katt 1939 1951 1963 1975 1987 1999 2011
Drake 1940 1952 1964 1976 1988 2000 2012
Orm 1941 1953 1965 1977 1989 2001 2013
Häst 1942 1954 1966 1978 1990 2002 2014
Get 1943 1955 1967 1979 1991 2003 2015
Apa 1944 1956 1968 1980 1992 2004 2016
Tupp 1945 1957 1969 1981 1993 2005 2017
Hund 1946 1958 1970 1982 1994 2006 2018
Gris 1947 1959 1971 1983 1995 2007 2019

 

Kinesiska nyåret i Singapore

Kinesiska nyåret 2013 är en årlig officiell helgdag i många länder, däribland Singapore, Malaysia, Hong Kong och Indonesien. I Singapore, liksom på många andra platser är Chinatown är en viktig samlingspunkt för firandet av det kinesiska nyårsfirandet. Likaså några veckor innan och några veckor efter firandet. Under denna tid kan Chinatowns besökare lära sig mer om den kinesiska kulturen och uppleva festligheterna. Chinatown är platsen där lokala kineser varje år samlas för att handla inför det nya året och för att njuta av den festliga atmosfären. Nattliga kulturella scenshower kommer även äga rum på Kreta Ayer Square som innehåller både kända lokala och utländska föreställningar. Det går nästan att garantera en fantastisk upplevelse om man väljer att fira in det kinesiska nyåret i Singapore.

Klassiska sånger för Kinesiska nyåret

Kinesiska nyåret åtföljs av sånger som beskriver hur det är att fira våren, be om överflöd, lycka, och välsignelser.

Påsken, Labour Day & Buddhist Vesak Day

Påsken

Påsken är en kristen högtid som firas för att fira Kristi död och uppståndelse. Många firar en fasteperiod på 40 dagar innan påsken som slutar med påskveckan. Efter påsken är det sedan en period som kallas för påsk säsongen och avslutas på Pingstsöndagen. Påsken har inget fast datum utan den kan vara mellan den 22 mars och den 5 april beroende på när vårdagjämningen är. I Singapore är Långfredagen en helgdag då barnen inte behöver gå i skolan.

Första Maj / Labour Day

Första maj eller Labor Day är en årlig helgdag för att fira de ekonomiska och sociala bedrifterna som gjorts av arbetare världen över. Labour Day har sitt ursprung i den fackliga rörelsen som höll i kampanjen för åtta timmars dagar. Kampanjen för åtta timmars dagar förespråkade åtta timmar för arbete, åtta timmar för rekreation, och åtta timmar för vila för alla arbetare. Dock har detta inte implementerats i alla länder utan endast i ett få. Denna högtid firas i många länder världen över för att man ska hedra sina arbetare.

Buddhist Vesak Day

Vesak är en årlig traditionell helgdag som utövas av buddister i södra Asien. Vesak firas på olika sätt av buddhister runt om i världen. Även om vissa länder ibland använder olika datum för denna festival, så använder de flesta läder samma dag. I de Sydostasiatiska länderna Nepal, Singapore, Vietnam, Thailand, Kambodja, Malaysia, Sri Lanka, Myanmar, Indonesien, Pakistan och Indien firas denna högtid enligt traditionerna. Vesak kallas ibland för “Buddhas födelsedag” men Vesak omfattar både Siddartar Gautamas ”Buddhas” födelse och upplysning.

Firandet av Vesak är otroligt viktigt inom Buddhismen. Stora folksamlingar möts utanför templen där munkarna sjunger heliga sånger. Många människor tar med sig burar med fåglar till templet för att släppa dem fria. Att släppa burfåglar fria anses vara en generös gest som fungerar som ett tecken på respekt för alla levande varelser i världen. Under dagen är det även tradition att unga personer organiserar olika aktiviteter och delar ut presenter till de fattiga. Festivalen avslutas sedan med att gatorna fylls med levande ljus på kvällen. Detta är en ganska pampig upplevelse att bevittna.

Hari Raya Puasa

Hari Raya Puasa är ett muslimskt firande av fastan. Hari Raya Puasa är en muslimsk helgdag som markerar slutet på Ramadan. Ramadan är den islamiska heliga månaden “Puasa” eller fastan. Under den muslimska månaden Ramadan som leder fram till Hari Raya, är det obligatoriskt för muslimer att fasta från gryning till skymning. Alla muslimer utom unga, gamla eller sjuka ska fasta. Många muslimer avstår även från nöjen såsom att röka och utföra sexuella aktiviteter under dagsljuset av faste månaden. Denna dag markerat därför slutet av fastan och firas med början den första dagen av den islamiska månaden Shawwal / Syawal. Muslimer i Singapore, Brunei, Indonesien och Malaysia firar denna dag precis som andra muslimer över hela världen.

Hari Raya Puasa i Singapore

I Singapore är första dagen av Hari Raya Puasa en helg dag och de flesta behöver inte arbeta eftersom detta är en stor och viktigt höltid. Då Singapore tidigare var en del av Malaysia så följer landet i många avseenden deras traditioner och stor del av firandet av Hari Raya Puasa firas på samma sätt som i Malaysia.  Firandet börjar med en speciell bön på morgonen följt av besök hos släktingar och vänner för att fira tillsammans. Hari Raya är en tid av vänskap och kärlek då man förenar och förnyar relationer med andra.

Runt om i Singapore kan man gå på marknader som hålls speciellt för fastan, dessa kallas ibland för Ramadan basarer och hålls på många olika delar av landet. Här kan man finna alla möjliga sorters mat och kuih som är traditionella Malaysiska delikatesser. Hotell och restauranger har också utnyttjat denna situation och erbjuda otroliga Ramadan bufféer under Hari Raya Puasa.

Huvudattraktionen under Hari Raya Puasa i Singapore är själva festivalen som går att se vid Kampong Glam och Geylang Serai som är en myllrande utomhus marknad. Det är även uppskattat att uppleva stämningen vid någon av Singapores alla moskéer.

Singapores Nationaldag

Singapores nationaldag firas årligen för att fira Singapores självständighet och separation från Malaysia som skedde den 9 augusti 1965. Den första nationaldagen firades redan ett år efter Singapores självständighet från Malaysia.

Singapore blev en egen nation efter stora sammandrabbningar som ledde till att Malaysia tvingade Singapore att bli en egen nation. När Lee Kuan Yew blev premiärminister för den nya nationen meddelade han i ett nedstämt tal att Singapore var en suverän och självständig nation. Singapore var då det enda landet i historien i modern tid att bli oberoende mot sin egen vilja. Det är nog av just denna anledning som Singapore kallar denna dag sin nationaldag i stället för sin självständighetsdag.

En av de största händelserna under firandet av Singapores nationaldag är deras parad som varje år äger rum. Denna parad är en nationell ceremoni till minne av Singapores självständighet. Den första paraden som hölls den 9 augusti 1966, startade redan på morgonen.  Under årens lopp har paraden blivit det största nationella firandet i Singapore och denna dag är otroligt viktig för folket. Den stora höjdpunkten är när himlen färgas av fyrverkerier av alla de slag. Under paraden har många singaporianer på sig sina nationella färger som är röd och vit.

När jag var på firandet av Singapores Nationaldag fanns det en show där man får se konsert ihop med fyrverkerierna och njuta av alla härligheter från en läktare. Dock är just denna show svår att få biljetter till så de flesta följer paraden, fyrverkerierna och annat från hög höjd på bra positionerade restauranger och hotell. Höjdpunkten enligt mig var dock en flyguppvisning som fick huset jag var i att skaka när planen flög precis utanför fönstren. Under nationaldagen kan man uppleva stor uppståndelse och god stämning på esplanaden och på gatorna. Det spelas musik överallt och man kan verkligen njuta och följa med i festligheterna.

Jag kan starkt rekommendera att åka till Singapore i augusti och uppleva denna fantastiska dag med landets alla underbara människor.

Barnens, Ungdomens och Lärarnas dag

Barnens Dag, Childrens Day

1925 på världskonferensen i Geneve för världens barn bestämdes det att den 1 juni skulle vara barnens dag. Dock firades denna dag på olika datum beroende på var i världen man befinner sig. Denna dag handlar mycket om barns rätter och välbefinnande. Det är många TV-program om barn, fester och annat för barnen som ska få folk att tänka på dem.

Det var i Oktober 1953 som det första firandet över hela världen skedde. Först år 1954 uppmuntrade FN: s generalförsamling världens alla invånare att alla länder skulle införa en dag för barnen.  Dels för att främja ett ömsesidigt utbyte och förståelse mellan barn och dels att initiera åtgärder för att gynna och främja välfärden för världens barn.

Traditionellt är det den 1 oktober som Singapore firar Barnens Dag. Förskolan och primärskolans elever i Singapore behöver inte gå i skolan denna dag.

Ungdomens Dag, Youth Day

Ungdomen dag i Singapore är en dag som firas för ungdomarna. Under denna dag har man lov och behöver inte gå till skolan. Ungdomens dag infaller i juli på olika dagar varje år.

Lärarnas Dag, Teachers Day

Lärarnas dag tog sin form redan på 20-talet då man insåg att lärarna är en viktig faktor i utbildningen samtidigt som man även firar viktiga milstolpar i utbildningen. Detta inkluderar firandet för att hedra lärarna för deras särskilda bidraget i ett visst ämne och deras inverkan på samhället i allmänhet. I Singapore är eleverna lediga halvdagar när detta firande äger rum. I vissa av skolorna i landet håller eleverna föreställningar för att hedra sina lärare.

Hari Raya Haji

Hari Raya Haji, som även kallas för “offerfestivalen”, firas av muslimer från hela världen under tre dagars tid. Man firar då minnet av att profeten Abraham var villig att offra sin son i Guds namn. Enligt den islamiska kalendern, Hijrah börjar denna festival på den 10e dagen i månaden Dhul Hijja och 70 dagar efter den heliga månaden av Ramadan.

De muslimer som firar denna dag firar den för att markera slutet på Hajj. Hajj är för närvarande den största årliga pilgrimsfärden i världen och den leder till Mecka. Under denna pilgrimsfärd kan man se tusentals pilgrimer som går tillsammans till det Heliga landet för att utföra flera olika ritualer. Att utföra denna vandring anses också vara den femte pelaren i islam. Som är en religiös plikt för alla icke-funktionshindrade muslimer som har råd att göra den.

Hari Raya Haji i Singapore

Under Hari Raya Haji är det sedvanligt att ha på sig sina finaste, nyaste och bästa kläder så alla män, kvinnor och barn klär under denna dag upp sig. På dagen träffas de fin klädda männen i moskéerna för att be och reflektera över de predikningar som läses ut. Efter att ha utfört de sedvanliga Hari Raya Haji bönerna offrar de får, getter och kor. Man väljer då ut sina finaste djur som är mer än ett år gamla och offrar dessa då endast det bästa kan symobilsera offret. Köttet packas sedan och distribueras bland muslimska samfundet, särskilt till familjer som är mindre lyckligt lottade. Detta gör man för att enligt reglerna ska de bästa delarna av offer djuren delas ut till de fattiga så att även de ska kunna delta i festligheterna. När dessa ritualer är utförda träffar man sina familjer och vänner till middagen för att fortsätta firandet. Det är viktigt att försöka träffa så många av sina nära och kära som möjligt.

I Sydostasiens länder, Malaysia, Singapore, Indonesien, Filippinerna och Brunei, är Hari Raya Haji en helgdag.

 

Diwali/ Deepavali

Namnet “Diwali” är en förkortning av “Deepavali” som kan översättas till “en rad av ljus”. Diwali eller Deepavali som även är kallad “Festival av ljus” är en festival som firas mellan mitten av oktober och mitten av december beroende på var man befinner sig.

Diwali är en hinduisk högtid. För hinduer är Diwali en av de viktigaste högtiderna under året. Vanligtvis firar man denna dag med sina familjer. Detta gör man genom att utföra traditionella ritualer tillsammans i hemmet. För Jains (som är en Indisk religion) markerar även Diwali att man nått till nirvana.

Under Diwali tänder man små lampor som är fyllda med olja och gjorda av lera för att fira att det goda vinner över det onda. Dessa lampor hålls sedan tända under hela natten. Det är  viktigt att allt utförs på rätt sätt så att gudinnan Lakshmi ska känna sig välkommen. Sedan smäller man av raketer för att skrämma bort onda andar. Under Diwali bär man nya kläder och delar godis och snacks med sin familj och sina nära vänner.

Diwali firas i många länder och är en officiell helgdag i Indien, Nepal, Sri Lanka, Myanmar, Mauritius, Guyana, Trinidad & Tobago, Surinam, Malaysia, Fiji och Singapore.

Diwali/ Deepavali/ i Singapore

Diwali är en av de festivaler som förenar människorna i Singapore oavsett vilken religion man kommer ifrån. Det är atmosfären som festivalen frambringar som gör att folket känner en gemensam glädje och lycka. Dock firar man inte med raketer hemma då de gör för mycket ljud ifrån sig. Här firar man istället med tomtebloss.

För att fira Dewali i Singapore kan man gå till ”Little India” på Seragoon Road där gatorna är dekorerade med ljus, kransar och färgglada valvgångar. Då många familjer bor i höghus så går man här ut på gatorna och tänder sina tomtebloss. Nu för tiden är ”Little India” centrum för det lokala indiska samhället.

Det finns mer än 18 tempel i Singapore och det hör till traditionerna att gå hit och be. Hela atmosfären ger en känsla av att man är hemma vilket gör det enkelt för nya människor att integreras med resten av samhället. Detta gör att många åker hit för att få uppleva denna underbara högtid.

Jul & Nyår i Singapore

Jul i världen

Varje år firar vi julen i december, vissa firar den 24 och andra den 25. Denna dag står för födelsen av Jesus Kristus och firas av kristna världen över. Men det vore fel att anta att julen bara firas bland kristna. Då detta är en stor tradition och vi mer och mer tar för oss av olika kulturer och religioner har detta blivit en högtid som firas av många. Att sjunga julsånger, ge varandra presenter och önska sig saker hör till traditionerna som följs av de flesta. Även om traditionerna varierar en aning så förblir julandan densamma.

Jul i Singapore

Trots att Singapore är ett mångkulturellt land så firar i stort sett alla singaporianer julen med samma entusiasm och kraft som vilken annan högtid som helst. Gatorna i Singapore lyses upp av vackra lampor och dekorationer. Precis som här i väst firar man julen med seder såsom att ge bort presenter till sina nära och kära och dekorera husen med vackra tomtar, julgranar, serpentiner och ljus i olika färger.

Nyår i Världen

Nyår är något som idag firas i de flesta länder runt om i världen. Nyår är en av de mest allmänt firade festligheterna runt om i världen oavsett vilket land, vilken kultur, eller vilken religion man kommer ifrån. Muslimska länder, kinesiska samhällen, hinduer, de har alla sitt eget sätt att fira på. Det handlar om att man firar in det nya året och säger hejdå till det gamla året. Det nya årets första dag är dagen som markerar början på ett nytt kalenderår. Denna första dag används specifikt av den gregorianska kalendern som hela världen idag använder.

Nyår 2012 i Singapore

I multikulturella Singapore firas förstås liksom alla andra länder även de nyår trots att de flesta här är från många andra kulturer och religioner. I Singapore handlar firandet av nyåret i stort om att festa in det nya året. Många umgås med sina familjer och vänner, äter en god middag, dricker champagne och får lite extra lyx i vardagen. Det är inte ovanligt att firandet i Singapore består av ett stort fyrverkeri vid Marina Bay följs av party in på småtimmarna vid olika mötesplatser som diskotek och stranden. Nyårsdagen själv är en lugn vilodag vilket kan beror på att många festat hela natten innan.

Även om nyårsfirandet är stort i Singapore så är det Kinesiska nyårets firande betydligt större och pampigare men det är ändå en upplevelse att få fira nyår i Singapore.

louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher moncler sito ufficiale moncler sito ufficiale outlet hogan online outlet hogan online outlet hogan online outlet hogan online doudoune moncler pas cher doudoune moncler pas cher doudoune moncler pas cher doudoune moncler pas cher doudoune moncler pas cher