Hari Raya Haji, som även kallas för “offerfestivalen”, firas av muslimer från hela världen under tre dagars tid. Man firar då minnet av att profeten Abraham var villig att offra sin son i Guds namn. Enligt den islamiska kalendern, Hijrah börjar denna festival på den 10e dagen i månaden Dhul Hijja och 70 dagar efter den heliga månaden av Ramadan.
De muslimer som firar denna dag firar den för att markera slutet på Hajj. Hajj är för närvarande den största årliga pilgrimsfärden i världen och den leder till Mecka. Under denna pilgrimsfärd kan man se tusentals pilgrimer som går tillsammans till det Heliga landet för att utföra flera olika ritualer. Att utföra denna vandring anses också vara den femte pelaren i islam. Som är en religiös plikt för alla icke-funktionshindrade muslimer som har råd att göra den.
Hari Raya Haji i Singapore
Under Hari Raya Haji är det sedvanligt att ha på sig sina finaste, nyaste och bästa kläder så alla män, kvinnor och barn klär under denna dag upp sig. På dagen träffas de fin klädda männen i moskéerna för att be och reflektera över de predikningar som läses ut. Efter att ha utfört de sedvanliga Hari Raya Haji bönerna offrar de får, getter och kor. Man väljer då ut sina finaste djur som är mer än ett år gamla och offrar dessa då endast det bästa kan symobilsera offret. Köttet packas sedan och distribueras bland muslimska samfundet, särskilt till familjer som är mindre lyckligt lottade. Detta gör man för att enligt reglerna ska de bästa delarna av offer djuren delas ut till de fattiga så att även de ska kunna delta i festligheterna. När dessa ritualer är utförda träffar man sina familjer och vänner till middagen för att fortsätta firandet. Det är viktigt att försöka träffa så många av sina nära och kära som möjligt.
I Sydostasiens länder, Malaysia, Singapore, Indonesien, Filippinerna och Brunei, är Hari Raya Haji en helgdag.